2011 – Jornada Agroecològica a Alcampell

El 26 i 27 de novembre de 2011 La Mula Groga va co-organitzar una jornada de reflexió sobre l’agroecologia a Alcampell. La Jornada va comptar amb la participació de:

– Marta G. Rivera (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (UPC-IRTA)
– Marina Di Masso (Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental – UAB)
– Rosa Binimelis (Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental – UAB)
– Sigrid Muñiz (ARAG-UAB)
– Verònica Escurriol (ARAG-UAB)
– Xavier Such (Facultat de Veterinària – ARAG-UAB)
– Jordi Bartolomé (Facultat de Veterinària – ARAG-UAB)
– María José Milán (Facultat de Veterinària – ARAG-UAB)
– Feliu López (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari – UPC-IRTA)
– Pep Espluga (Departament de Sociologia – IGOP – ARAG-UAB)

Alcampell P1070112La Jornada va durar dos dies. El primer dia pel matí es va fer una sèrie de visites de camp (presseguers, ametlleres i olivers), es va visitar el molí d’oli d’Alcampell (amablement guiats per Joaquín). A la tarda es va fer una taula rodona amb pagessos locals per tal de debatre sobre com ha canviat la feina a l’agricultura i a la ramaderia durant los raders anys. Per la tarda es van fer dues conferències obertes al públic:

  • La primera conferència, titulada “L’evolució de l’agricultura i l’alimentació al món: tendències cap a la sobirania alimentària”, va anar a càrrec de Marta G. Rivera, Doctora en veterinària, sociòloga, especialista en política agrària i membre del Centre d’Investigació en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (UPC – IRTA). La Dra Rivera va fer un exhaustiu repàs a l’origen i evolució del model agroindustrial predominant en el món occidental des de mitjan segle XX, un model de producció intensiu i orientat a l’exportació, que desconnecta els consumidors dels productors i afavoreix la concentració de la producció d’aliments en poques mans. D’esta manera, els petits i mitjans agricultors cada vegada tenen més dificultats per continuar existint, mentre grans corporacions van prenent el control de l’ alimentació al món. A més, el model agroindustrial es caracteritza per una tendència a la destrucció de biodiversitat, a la contaminació dels ecosistemes i a la generació de múltiples problemes de salut a agricultors i consumidors. La DrConferenciaa Rivera va recordar que, malgrat tot, avui dia bona part de la humanitat (excepte en els països desenvolupats) es continua alimentant mitjançant un model més adaptat als contextos locals i menys dependent dels grans capitals oligopòlics, si bé corren un risc seriós d’anar desapareixent davant l’empenta dels grans monocultius als seus països. Per defensar els drets dels pobles a una alimentació digna la ponent va proposar el concepte de “Sobirania Alimentària”, un concepte proposat per la Via Campesina, un moviment social que inclou a les seues files centenars d’associacions camperoles i rurals de tot el món.
  • La segona conferència va anar a càrrec de Laia Viñas, tècnica agrònoma de l’Agrupació de Defensa Vegetal ecològica de Ponent, que va dissertar sobre el tema “És viable l’agricultura ecològica ? Algunes reflexions des de la pràctica”. L’autora va explicar amb detall el seu treball amb productors d’agricultura ecològica de la zona de Lleida i Osca , als que assessora sobre el control de plagues, sobre processos de reconversió des de la producció convencional a l’ecològica, i sobre com comercialitzar millor els seus productesAlcampell P1070116. Laia Viñas va recalcar la importància de que els agricultors tinguen un bon coneixement del medi natural, que aprenguen a reconèixer no només les plagues sinó també els insectes beneficiosos, ja que la inèrcia de tants anys fumigant de manera indiscriminada ha portat a molts agricultors a ignorar-los per sistema. Es va parlar també de com l’agricultura ecològica requereix de canals de comercialització alternatius, que els propis agricultors inventen i promouen, cosa que els fa ser més imaginatius. Segons ella, cada vegada hi ha més agricultors joves que decideixen fer el pas cap a l’agricultura ecològica, tot i que solen trobar-se amb una certa hostilitat del seu cercle social més proper (sovent els seus propis familiars intenten dissuadir-los), fins al punt de necessitar una bona dosi d’autoestima per no cedir davant l’estigmatització que pateixen per part dels agricultors ‘convencionals’. Laia Viñas va reclamar un major suport ciutadà i de les institucions públiques per als agricultors ecològics, ja que es tracta de l’única opció raonable de futur per als petits i mitjans pagessos.

Alcampell P1070127La sessió va acabar amb un sopar al restaurant La Fusteria. L’endemà hi va haver una intensa sessió de discussió de tot el grup de professionals i acadèmics sobre els mateixos temes i sobre altres projectes relacionats. La Jornada va ser organitzada pel grup de recerca en Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització (ARAG-UAB) de la Universitat Autònoma de Barcelona, i acollida per La Mula Groga i el GRAPA. I aquell cap de setmana hi va haver una boira de cal-déu!

Deixa un comentari