e) TERTÚLIES del 2011

Esto estiu… Tertúlies a la fresca

Posted on 19 juliol 2011

Durant l’estiu del 2011 un grup d’habitants del planeta Terra residents a Alcampell hem decidit fer alguna cosa per a entretindre les caloroses nits d’agost: farem tertúlies.

Hem aprofitat que coneguem a persones dispars que (potser) tenen coses interessants que contar i que, per un motiu o altre, han de passar per la comarca durant l’estiu. Els hem proposat que, de passada, mos facen unes breus xerrades que mos servisquen d’excusa per a parlar, discutir, debatre o, en definitiva, encendre la curiositat sobre els temes més diversos. Ara mateix estem acabant de concretar lo PROGRAMA.

Atents!

————————————————————————————————————-

Modificació del calendari del cicle de tertúlies

Posted on 12 agost 2011

A causa d’una confluència d’esdeveniments imprevisibles, típics del món dels periodistes d’acció, hem de canviar la data de la tertúlia del “Crimen de Fago“. Eduardo Bayona, lo periodista d’Esplús i futur tertulià a Alcampell, mos ha demanat fer la tertúlia lo dissabte 27 d’agost, en lloc del dimecres 17 previst inicialment.

Per esto motiu hem hagut de modificar lo calendari del cicle de tertúlies d’estiu, que ara quedarà així (ja mos disculpareu les molèsties):

Agraïm la vostra comprensió i us emplacem a vindre lo dia indicat.

Publicat dins de informació general | Etiquetat com a , | Deixa un comentari | Edita
——————————————————————————————————-

Les tertúlies ja s’han acabat (“i allà va la despedida-a-a…”)

Posted on 2 setembre 2011

Amb esto escrit posem punt i final a una experiència que pareixia un pèl excèntrica, però que ha acabat per resultar d’allò més gratificant.

Ara fa un mes i mig, quan vam plantejar-nos la idea de fer un cicle de tertúlies d’estiu, no podíem imaginar que la cosa podria interessar tanta gent del nostre lloc. Primer vam pensar que si aconseguíem la presència de vuit o deu persones a cada sessió ja estaria molt bé, ja que en el fons l’objectiu principal era una excusa per a trobar-mos, per a eixir de casa durant les nits d’estiu i entretindre-mos, generar un espai on podre parlar amb altra gent, intercanviar punts de vista amb tota tranquil·litat, discutir i aprendre entre tots.

A la primera sessió ja va vindre el doble de la gent esperada, una vintena de persones, moltes afeccionades al ciclisme (tant que l’endemà algunes d’elles es van atrevir a fer una ruta cicloturística per la comarca, per a posar en pràctica les coses que havíem discutit la nit anterior). A la segona sessió, amb un tema molt més abstracte i complex com el de les sèries televisives i la identitat social, vam superar la trentena d’assistents, i encara hi va haver un nivell de debat rellevant i destacable.

A la tercera tertúlia, on es va tractar un tema d’història local, ja vam passar de la seixantena d’assistents, potser una mica massa de gent per a podre fer un debat distès com els anteriors, si bé encara la cosa va estar bastant animada i es van fer preguntes i discussions d’un bon nivell. Esta tercera tertúlia va suposar un punt d’inflexió, ja que va ser la radera on vam podre seure en cercle, tot i que ja hi havia molta gent asseguda a fora de la rutllana. Des del principi, sempre havíem pensat que situar la gent en cercle eliminava distàncies i jerarquies entre els presents, i facilitava la participació i el debat, cosa que, efectivament, així vam podre constatar.

Per la quarta tertúlia hem de dir que esperàvem una menor assistència, ja que el tema tornava a ser força abstracte (una cosa tan estranya com “què vol dir ser romàntic al segle XXI?”) i el lloc escollit estava una mica apartat, a l’aire lliure, feia pujada i no hi havia gaire llum. Vam pensar que tornaríem a la normalitat de la vintena d’assistents, però sorprenentment va ser la tertúlia més concorreguda, hi van vindre quasi un centenar de persones (o potser més, ja que ningú va tindre el valor de comptarles de manera fidedigna). Allò mos va desbordar, no va ser possible formar el cercle i la sessió va acabar convertida en una conferència en tota regla. A l’escriptora que havíem convidat li havíem dit que estaríem quasi en família, però es va trobar davant un auditori d’allò més extens i que va escoltar amb enorme interès la seua dissertació. Això sí, esta vegada el debat no va podre ser tan fluït com en les sessions anteriors, molt més informals, però vam gaudir d’un mini-concert del cantautor local, que es reconeix com un romàntic sense remei, i que va oferir una mostra del seu art al públic present.

Finalment, la radera tertúlia va versar sobre un tema molt concret i va generar una elevada expectació (el crim de Fago). També va comptar amb una assistència de públic molt nombrosa, ja que es va passar de la setantena de tertulians, cosa molt d’agrair però que, de nou, va impedir situar-los en rutllana i per això la sessió també va adoptar el format de conferència clàssica. El debat posterior va ser interessant, però es va veure una mica perjudicat per l’intens fred que va fer aquella nit. Però no mos vam queixar perquè, des del principi, el que es pretenia fer era tertúlies “a la fresca”, cosa que esta vegada es va aconseguir sense pal·liatius.

En definitiva, ara que ja s’ha acabat l’experiment, podem afirmar que la idea de fer un cicle de tertúlies no anava tan desencaminada, que es una cosa ben fàcil de portar a la pràctica. I barata, perquè els costos han sigut mínims, ja que cap ponent ha cobrat res, tots s’han mostrat ben agraïts per haver pogut parlar, i les úniques despeses han sigut els sopars als que els vam convidar (pagats amb molt de gust pels organitzadors), els porrons de cervesa (que va posar l’Ajuntament), i l’electricitat per a il·luminar el dia de l’ermita (que molt amablement van pagar los de cas de Chironi i los de cas de Polet, que potser els haurem de convidar a un sopar).

Ara que la cosa ja ha acabat, volem reconèixer l’ajut i suport d’una sèrie de persones que han estat clau per a que les tertúlies s’haiguen pogut dur a terme (per ordre més o menys alfabètic):  Sebastià Agudo, Juan Aurín (Ajuntament), Arantxa Capdevila, Rafel Casas, Pepe Espluga (GRAPA), Inma Gràcia, Mònica HernándezPilar Pena (per part del GRAPA i de l’Ajuntament), Ernest Sales, Rosa Simón, així com els indispensables Joel (piscines), Carla (bar de la Basseta), Mercedes de Marieta, Juan Rovira (del CeLlit), Iván, Sara i Ludo (de la Bardisa). Totes elles han col·laborat de manera permanent o puntual i sense elles les coses no haguessen estat pas possibles. Per descomptat, lo nostre agraïment més sentit va pels ponents, que van acceptar la nostra tronada invitació per la cara i sense sabre on se fotien (los pobres). Esperem que ara que ja ho saben vulguen tornar a visitar-nos algun dia, encara que sigue com a simples turistes. I finalment volem donar les gràcies a totes les persones que mos han acompanyat com a assistents i/o participants a les tertúlies, ja que sense elles tampoc haguessen anat igual de bé.

Per tal que les xerrades poguessen ser aprofitades també per persones que no hi van podre assistir, vam decidir obrir esto blog. Des del 19 de juliol, que el vam inaugurar, fins al dia d’avui (2 de setembre) hi ha hagut un total de 1.216 visites, cosa que avala l’interès que les tertúlies han generat. Des de que vam començar a posar-hi informació, la mitjana de visites diàries ha estat de 35, i el dia que més gent va entrar al blog va ser el 15 d’agost amb un total de 118 visites. D’alguna manera, mos hem adonat que l’esforç de fer la síntesi de les tertúlies ha resultat d’interès per a molta gent, i també ha servit per a deixar constància d’un bocinet de la petita història del nostre petit lloc.

Així que donem per finalitzada l’experiència. No sabem si algun dia la tornarem a repetir, però si algú ho vol organitzar en un futur pot comptar amb naltres per al que necessite.

Salut

(l’organització)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s