2010 – Jornada sobre Littera i Temps de Franja

La Mula Groga va organitzar una jornada l’11 de desembre de 2010. El motiu de la convocatòria era la presentació de diversos llibres i revistes “de la terra”, en particular el número 100 de la revista Temps de Franja i el primer número de la revista Littera, editada pel Centre d’Estudis Lliterans.

L’acte va comptar amb la participació dels següents ponents:

        Ramon Sistac (Universitat de Lleida – Centre d’Estudis Ribagorçans): Va parlar dels deu anys de la revista Temps de Franja i del llibre publicat pel Centre d’Estudis Ribagorçans “Rellampandinga. Etnotextos ribagorçans” (de J.A. San Martín).

         Màrio Sasot (Corresponsal de La Vanguardia a Saragossa): Va parlar del número 100 de la revista Temps de Franja i va presentar el llibre “Cobles d’anar i tornar”, recopilació de jotes en català promogudes per l’Ajuntament de Saragossa.

         Juan Rovira (Centre d’Estudis Lliterans): Va presentar el primer número de la revista LITTERA i el llibre “Personajes de la Litera” (de Valeriano Labara), totes dues publicacions editades pel Centre d’Estudis Lliterans.

         Josep Espluga (Universitat Autònoma de Barcelona): Va presentar una publicació amb els resultats d’una recerca sobre “Salut i Joves”.

Ana Domínguez (d’Altorricó) y altres autors del llibre Cobles d’anar i tornar, coordinat per Màrio Sasot, van recitar algunes de les seues obres amb molt de sentiment.

Núria, una noia de la Rondalla San Bartolomé d’Altorricó que, tot i estar afònica, va cantar dues jotes impressionants, mos va deixar clavats a terra i encara no hem recuperat l’alè.

El cantautor local Rafael Casas, a darrera hora va renunciar a fer l’acompanyament de guitarra perquè les jotes no són el seu pal, però a canvi ens va tocar unes cançons pròpies plenes de sensibilitat.

Màrio Sasot ens va dir que tocaria la bandúrria, però tot just començar l’acte li va passar la responsabilitat a una altra persona que passava per allà, la qual després va resultar que no se’n va sortir. Però cap problema, va imitar el so de la bandúrria amb la veu i va donar entrada a la cantadora. I tots ben contents, perquè del que es tractava era de celebrar la publicació d’aquells llibres i revistes.

Tot i l’intens fred i l’espessa boira exteriors, la sala d’actes es va omplir de gom a gom i fou una nit d’hivern plena de calidesa i afecte. Probablement és el que hauria de ser normal, però vivim en uns temps i en una terra on això encara constitueix una veritable excentricitat. Sobretot si tenim en compte el que costa donar publicitat a un acte d’aquest tipus, ja que ni els mitjans de comunicació aragonesos ho consideren seu (perquè es fa en català) ni els de Lleida tampoc (perquè es fa a l’Aragó). Malgrat això, l’èxit de la convocatòria va ser innegable, hi va acudir bàsicament gent del poble, però també de la resta de la comarca, i és una prova de l’interès que motiva allò que es considera propi, independentment de com estigue escrit. Les exposicions dels ponents van ser clares i engrescadores, es va donar a conèixer la sòlida potència de la cultura en català a les nostres comarques, i es va acabar amb un recital de jotes –també en la llengua de Moncada– d’allò més simpàtic. La cantadora estava afònica (però la seua potència i saber fer mos va deixar impressionats), el de la bandúrria va oblidar la tonada (però va imitar el so amb la veu i va donar l’entrada sense immutar-se), i el de la guitarra va preferir passar de jotes i tocar-nos les seues cançons (per naltros millor, més plaer pels sentits i l’intel·lecte), i les respectives revistes presentades es van fer amb alguns nous socis. Una nit rodona. A rodar!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s